DESIGN ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΛΑΙΣΙΟ
Τάσεις διακόσμησης και λύσεις πλαισίωσης
Όσο οι τάσεις στην κατασκευή κατοικιών εξελίσσονται τις τελευταίες δεκαετίες, αντίστοιχα οι τάσεις στην εσωτερική διακόσμηση ακολουθούν με τον ίδιο βηματισμό. Η πλαισίωση αντικειμένων με τη σειρά της αναπόφευκτα ακολουθεί. Παραθέτουμε κάποιες σημαντικές κατασκευαστικές και διακοσμητικές τάσεις προτείνοντας λύσεις πλαισίωσης που βοηθούν τα έργα να ενσωματωθούν ενεργητικά στο περιβάλλον
Τάση πρώτη: Ξύλινα πατώματα
Λύσεις πλαισίωσης: όταν το ξύλινο πάτωμα κυριαρχεί στο χώρο, είναι προτιμότερο αντί να διαλέξετε ένα πλαίσιο που να ταιριάζει με το πάτωμα, να διαλέξετε ένα πλαίσιο που να έρχεται σε αντίθεση με το πάτωμα. Με αυτό τον τρόπο βοηθάτε το έργο να αποτελέσει αξιοπρόσεκτο στοιχείο του χώρου.
Τάση δεύτερη: Ανοιχτοί ή ενιαίοι χώροι
Λύσεις πλαισίωσης: Ως ανοιχτός χώρος χαρακτηρίζεται ο χώρος, στον οποίο υπάρχουν ελάχιστοι τοίχοι που τον διαχωρίζουν. Από τη στιγμή που οι τοίχοι αποτελούν τη συνήθη επιφάνια προβολής ενός έργου, θα πρέπει να εξετάσετε εναλλακτικές λύσεις όπως η τοποθέτηση ενός έργου σε καβαλέτο, όπως η τοποθέτηση μικρότερων έργων σε εσοχές επίπλων, βιβλιοθηκών, την αξιοποίηση κατακόρυφων επιφανειών όπως πλάτες ή πόρτες από μεγάλες ντουλάπες. Η πρακτική αυτή είναι εφαρμόσιμη επίσης και σε χώρους με μεγάλα παράθυρα και ανοίγματα. Στους χώρους αυτούς έχουμε αντικειμενική απώλεια μεγάλων επιφανειών ανάρτησης.
Οι ανοιχτοί χώροι δίνουν τη δυνατότητα της αίσθησης μεγάλων αποστάσεων, οπότε η επιλογή των έργων, η επιλογή τρόπων και τεχνικών πλαισίωσης εντονότερου και δραματικού χαρακτήρα δίνει σημαντικό οπτικό αποτέλεσμα και σας βοηθά να απολαμβάνετε τα έργα σας από μεγαλύτερες αποστάσεις.
Σημειώνουμε ότι σε ανοιχτούς χώρους με μεγάλα παράθυρα η ηλιακή ακτινοβολία αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα για την διατήρηση των έργων. Ο τρόπος αντιμετώπισής της είναι η προστασία των έργων με ειδικούς υαλοπίνακες UV protection.
Τάση τρίτη: Ψηλοτάβανοι χώροι
Λύσεις πλαισίωσης: Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να εντάξετε τα έργα σας σε ψηλοτάβανους χώρους. Μπορείτε να ξεκινήσετε με έργα που είναι αφ εαυτού κάθετα (portrait). Εάν έχετε δύο ή περισσότερα συσχετιζόμενα / ομοειδή έργα τοποθετήστε τα το ένα πάνω από το άλλο και όχι το ένα δίπλα στο άλλο (κατακόρυφη διάταξη).
Τάση τέταρτη: Έγχρωμοι τοίχοι
Λύσεις πλαισίωσης: Τα έντονα, εντυπωσιακά χρώματα στους τοίχους είναι αρκετά δημοφιλή στις ημέρες μας. Αποτελούν, πια, μια τάση διακόσμησης εξ ίσου ισχυρή και με αυτή των ηπιότερων χρωματισμών. Η επιλογή περιθωρίου (passe partout) σε ουδέτερα χρώματα (μαύρο χρώμα, αποχρώσεις λευκού) είναι η προσφορότερη λύση για να έχετε καλό αισθητικό αποτέλεσμα για όλες τις περιπτώσεις!
Τάση πέμπτη: Μεγάλα έπιπλα
Λύσεις πλαισίωσης: Στους μεγάλους χώρους συνηθίζεται να μεγαλώνουν οι κλίμακες μεγέθους των επίπλων. Μεγάλοι καναπέδες, μεγάλα τραπέζια, ειδικές κατασκευές επίπλων συμμετέχουν αναλογικά στο χώρο. Η τοποθέτηση έργων, στους χώρους αυτούς, λειτουργεί σαν εικαστική γέφυρα και σας επιτρέπει να επιτύχετε ισορροπία σχέσης μεγεθών και αποστάσεων. Δίνετε αναλογία στο τοπίο και ρυθμίζετε την οπτική του οικονομία.
Τάση έκτη: Εκλεκτική διακόσμηση
Λύσεις πλαισίωσης: Η ανάμειξη του νέου μοντέρνου στιλ με το παλαιό στον ίδιο χώρο αποτελεί μία διαδεδομένη πρακτική. Παλαιές πολυθρόνες με μοντέρνα ταπετσαρία, κλασσικό γραφείο με μοντέρνα καθίσματα είναι δείγματα της εκλεκτικής διακόσμησης. Η ένταξη έργων σε αυτό το περιβάλλον θα δώσει κατεύθυνση στις επιλογές σας. Με τους κατάλληλους συνδυασμούς πλαισίων και έργων επιτυγχάνετε την ιδιαίτερη εικόνα που επιθυμείτε και το καλόγουστο αποτέλεσμα που σας ικανοποιεί.
Τάση έβδομη: Τοποθέτηση έργων χωρίς πρωτόκολλο
Λύσεις πλαισίωσης: Μην ακολουθώντας την πεπατημένη έχετε την εναλλακτική τοποθέτηση των έργων σε περβάζι του τζακιού, επάνω σε έπιπλα, σε ράφια βιβλιοθηκών, ανάμεσα σε βιβλία. Μπορείτε επίσης να τα συνδυάσετε επικαλύπτοντας μερικώς το ένα με το άλλο.